Dags att samla ihop lite länkar för månaden som varit och tanken är att varje månad samla ihop artiklar eller intressanta produkter/ramverk som jag ramlat på under arbetsdagen eller fritiden. Det kommer bli en samling med blandad fokus primärt IBM Digital Experience plattformen/området och iOS utveckling. Det är mina två huvudområden professionellt och det senare för min fritid.

IBM Digital Experience

Några intressanta länkar som dykt upp under februari är dels en bra guide för hur man kommer igång med Mobile Application Content Manager i BlueMix som är en nedbantad variant av IBMs WCM verktyg i molnet. Fokus för tjänsten är att ge ett enkelt gränssnitt för att kunna publicera och underhålla innehåll mot mobila appar. Samtidigt finns det inget som hindrar att man man lite smart kod kan använda Mobile Application Content Manager för att bygga navigering utifrån nyckelord och kategorier. Läs mer om hur du kommer igång här.

En andra intressant guide blir hur du kan ta ett befintligt wordpress tema och migrera det till Digital Experience plattformen. Förutsättningen för att göra detta är att du har tillgång till en portal som kör 8.5 CF08 eller senare. Underlättar även om du har lite vana av att arbeta med WebDAV upplägget som IBM använder sig utav för temat utveckling.

Sista IBM fokuserade artikeln för månaden är en om hur du kan skapa multifactor authenticering i en BlueMix applikation. Exemplet här visar hur det genomförs med Node.JS ett intressant koncept för hur det går att implementera multifaktors authenticering.

iOS

Senaste månaderna har det varit mycket iOS utveckling med Swift, mot slutet av projektet ramlade jag på en mycket intressant artikel om app arkitektur med några intressanta länkar. En av länkarna fortsatte till en artikel om viper som visade sig vara mycket intressant och något jag tänker ta med in i nästa projekt. Jag läste även på om ett ramverk som heter realm. Det är ett ramverk som underlättar att lagra objekt i en lokaldatabas. Det som är intressant med realm jämfört med Core Data är att det ser mycket enklare ut och mindre komplicerat att komma igång. En ytterligare fördel är att det fungerar mellan flera plattformar. Lärdomar utifrån artikeln är att viper och realm är två saker jag kommer ta med till nästa projekt och förhoppningsvis även kunna sakta för in i befintliga projekt.

För en vecka sedan gjorde IBM en stor nyhet och släppte stöd för att köra Swift i BlueMix. Vidare släppte IBM Swift Package Catalog som en förlängning av BlueMix där det går att bläddra bland tillgängliga paket och läsa om dom. Inget jag kikat på i större detaljer än men ser mycket lovande ut. Det sista som jag har börjat labba med men är långt ifrån klar är ramverket kitura. Det är ett ramverk för att bygga serverside applikationer helt i Swift. Det jag tycker är intressant är vad som ingår i ramverket och hur det ser ut att ha lånat godbitarna från flask och Node.JS Express men gjort det så som det ska göras i Swift. För den nyfikne rekommenderar jag denna guide för att komma igång med kitura. Enda tråkiga än så länge är att det inte verkar gå att köra kitura projekt i BlueMix än, jag misstänker att det är en tidsfråga innan de olika teamen inom IBM pratat ihop sig om detta.

DevOps

Lite DevOps arbete hann jag ramla över också och blev främst två artiklar om hur du kan köra IBM DB2 i docker. Den ena är via Developer Works som är IBMs site för utvecklare och den andra är via Bryan Tasi som skriver lite kortare om hur du kommer igång. För den som är nyfiken på hur du använder DB2 med Docker rekommenderar jag båda två som en matnyttig läsning.