Strax innan förra helgen kom den Oculus Quest jag beställt. Kortfattat är Oculus Quest en av de första VR headset som inte kräver någon extern hårdvara för att fungera, en sanning med modifikation. Man behöver en app på sin mobil eller surfplatta för att konfigurera igång den därefter så är den helt självständig och kräver inga kablar för att köras. Det var något som lockade mig tillräckligt för att beställa en.

Så helgen blev mina första steg in i VR världen och vad den har att erbjuda. Att komma igång med Quest:en var mycket enkelt efter att grundläggande inställningarna var gjorda via mobilappen så var det bara att ta på sig headsetet och ställa in det för rummet jag befann mig i och börja utforska det som följer med. Jag har inget att jämföra med men upplevelsen att ställa in headset samt de medföljande introuktionsprogrammet var väldigt bra, det gick ganska fort att lära sig hur man navigerar i VR och hur de medföljande kontrollerna fungerar. Det man får på köpet är lite demoprogram installerade och möjligheten att se på lite film i VR. Det hade varit trevligt tycker jag med något mer komplett spel att spela från början, lite så som Nintendo gjorde med Wii:et och skickade med Wii Sports. Nu har jag läst mig till att det finns något som liknande Wii Sports som heter rec room som jag ska kika på. Det första jag testat är Star Wars: Vader Immortal som kan beskrivas som en interaktiv historia med spel element. Är man ett Star Wars fan så är det ändå underhållande och för mig var nivån lagom, jag kunde navigera och röra mig i den virtuella världen och slås med lasersvärd och njuta av miljöerna. Det kommer fler episoder och det ser jag fram emot.

Tillbaka till själva hårdvaran så känns den mycket välbygd och trevlig. Själva headset:et väger inte mycket och har inte varit något problem att ha det på i 1-2 timmar med tanke på vikten eller så. Däremot var jag lite ovan så en smula desorienterad var jag efter att ha spelar Star Wars en tid, det är nog en vanesak. Den enda kabel man behöver är den medföljande laddkabeln som är en usb-c kabel i båda ändar, batteriet tror jag håller 3-4 timmar utifrån mina uppskattningar. I övrigt är det väldigt enkelt, den går själv ner i viloläge när jag tar av mig headset:et efter en kort stund och vaknar väldigt snabbt igen när jag tar upp och sätter på mig. Nästan som att sträcka sig efter mobilen och väcka den för att spela något. Än så länge är jag tidigt i smekmånaden men känns som en lovande leksak. Kommande veckor/semester ska jag börja undersöka hur jag kan bygga egna program/spel och installera på min Quest. Jag tycker att Oculus har gjort en fantastisk jobb med ett headset som känns väldigt lätt tillgängligt och smidigt, visst en Rift eller Vive kan säkert ge bättre grafik men då ska du ha en pc som driver allt. Jag hoppas att det kommer fler headset som matchar för helt fristående headset som dessa känns som en nödvändighet om VR ska nå en bredare publik. Har du några frågor så hör av dig så försöker jag besvara så gott jag kan.