Då var det dags igen att summera April månad som nyss passerat. Inte så mycket att ta upp för April, blivit mycket arbete och mindre research att dela med sig av. Det roligaste är första länken med API:er för olika former av grunddata. Några bra artiklar om BlueMix och utveckling med BlueMix samt en lite avstickare om iOS. Förhoppningsvis blir det mer intressanta saker under Maj.

Lista med API:er för grunddata

Månadens första och intressanta länk är en github sida med många olika datakällor och öppna api:er som ger en bra grund att bygga tjänster utifrån.

Bluemix

Det kommer hela tiden intressanta lösningar med IBM BlueMix några av månadens bästa enligt mig är nedan.

Första är en artikel för hur det går att kombinera jrebel och Bluemix för att kunna ladda om enskilda klasser i realtid från sin lokala miljö. Guiden visar hur enkelt det är att komma igång och vilka fördelar det ger. Användandet av jrebel är inte begränsat till Bluemix utan fungerar bra för alla tänkbara appservrar och hostinglösningar.

Nästa Bluemix artikel handlar om autoscaling och visar hur den tjänsten låter en appliaktion att enkelt skala upp utifrån den belastning som uppstår. Kodexempelt är en Flask lösning som är enkelt att läsa och förstå, jag gillar upplägget då det lägger fokus på själva användandet av BlueMix tjänsten och inte på exempelkoden i sig.

Sista Bluemix artikeln för månaden jag tipsar om är en som handlar om hur det går att göra 24/7 drift och installera uppdateringar i Bluemix utan avbrott för slutanvändaren. Även i det här exempelt är det en enklare applikation och fokuset ligger på hur du sätter upp din deployment process för att göra 24/7 driftsättning utan avbrott för slutanvändaren. Ett komplement till artikeln är att använda ett plugin för CloudFoundry som gör ungefär samma sak som artikelns manuella steg.

iOS

Under april släppte Facebook lite ramverk som de själva använder. Artikeln här beskriver hur de jobbar med remodel som är deras ramverk för objekthantering. Har inte läst igenom allt själv än men är intressant att läsa hur andra har löst olika problem.