Lite samlade tankar efter att ha haft en netbook i en vecka och försökt få den att göra som jag vill.

Experimentet är utfört med en Asus EEE PC 1001HA, inköpt delvis på implus och delvis för att jag var för nyfiken på hur netbooks fungerar för att kunna låta bli.


Hårdvaran.

Formatet på hårdvaran är utan tvekan helt rätt, tangentbordet är litet men fullt funktionsdugligt. Inte något du skriver en uppsats på men för kortare surf och chat sessioner går utan stora problem. Har inte testat mig på att skriva någon kod än så det återstår iof att testa.

Skärmen håller förvåndasvärt nog en bra kvalite, Färgerna är tillräckligt bra för dess syfte, skulle däremot aldrig använda den för bildredigering där färgerna är viktiga eller för videoredigering. I dessa lägen är både skärmen för liten och för dålig färgmässigt likaså är kapaciteten på maskinen helt underlägsen.

Batteriet lovade mycket i teknikspecen men verkligehten lever inte riktigt upp. Spec:arna säger fyra timmar och jag har väl hittils fått ut två och en halv timme. Den här typen av hårdvaran hade jag helt klart önskat mycket mera kräm än vad den ger.


Mjukvaran

Datorn kom förinstallerad med Windows XP något som åkte ut inom första timmen. I skrivande stund kör den Ubuntu Netbook Remix. Gränssnittet är faktiskt riktigt smart och originellt. I alla fall mer originellt än standard Gnome Desktop som följer med. Det är inte helt perfekt än och finns säkert mer saker att justera än vad som är gjort just nu.

Det finns tankar att försöka hacka in OS X på den dock måste lite verifieringar om hårdvarustödet utföras. Vill inte hamna i samma sits som med Ubuntu där det tog ungefär en timme att få in det trådlösa nätverket. Till viss del beroende på att 9.10 inte har wlan kortet bundlat och att jag inte hade kablat nätverk hemma.


Summering

Korta summeringen efter en vecka är, överlag positivt. Gillar formatet även om hårdvaran inte alls håller den kvalité som man är van vid. Samma gäller ubuntu det visar framsteg men är inte en ersättare för OS X för mig. Lite för mycket strul med drivrutiner för att jag ska ropa hurra. Återkommer senare när jag kört hårdvaran mera och ser om den fungerar för det jag vill.