Ett par veckor efter att iPad:en har lanserats i USA så har jag tagit mig samman och funderat klart om den. Det finns många olika artiklar där den analyseras från alla tänkbara vinklar och mer, allt från hur den förhåller sig till en iphone till hur den kan ersätta en netbook eller laptop.

Inleder med att jag ännu inte innehar en ipad eller ens testat den själv utan baserar mina åsikter på det jag vet om ipod touch, iphone och det jag tittat på iPad sdk:n. Jag tror att ipad:en kan bli en ersättare för mångas daglig surfande. För handen på hjärtat hur ofta gör du mer än läser epost och surfar på webben när du är hemma? Kanske att du kör något chattprogram också lite musik. För detta ser jag inga problem att ha en iPad upplever att jag nog skulle göra sakerna mer fokuserat på en ipad än på en laptop eftersom hela tanken med iphone os är att du kör en applikation i helfokus itaget det gör man inte på mac os. Där syndar vi och kör flera applikationer parallellt ofta med överlappande fönster något som självklart påverkar vår fokus.

Med dessa tankar i huvudet så fortsätter resonemanget med mitt experiment med en netbook. Nu har jag haft den i min ägo i snart 4 månader och kan säga att den är väldigt lite använd. Formfaktorn är trevlig, operativsystmet är hopplöst eftersom den fortfarande kör Windows och Ubuntu Netbook remix inte var ett alternativ pga. batteritiden. Även om det går att hantera windows som operativ så spricker netbooken i mina ögon en hel del på att skärmen är relativt liten och vi kör dom med de vanliga operativsystemen. Att köra applikationer i annat än fullskärm på en sådan enhet är bara dumheter. Problemet blir då att inte alla program är anpassade att köras ?snyggt? i fullskärm. Ett bra exempel är pidgin, där du har två fönster som du i någon mån vill kunna ha öppet samtidigt, dvs kontaktlistan och fönstret med dina konversationer.

Innan någon kan producera ett operativsystem skrivet för netbooks anser jag att konceptet är mer eller mindre misslyckat just för att det är svårt att få dom att fungera som förväntat. Enda program som fungerar som förväntat är FireFox som går att köra i fullskärm och alla webappar eller i alla fall de flesta fungerar bra på en sådan upplösning och skalar väl. Jag har en förhoppning om att sammanslagningen av moblin och maemo kan ge att operativsystem som kommer fungera bättre för dessa enheter. Ett test med moblin för några månader sedan var i sig positivt däremot hade det inte då stöd för det trådlösa nätverket i netbooken och därmed var det inget alterantiv.

Slutligen så har arbetet med en ny release av min motor hamnat lite efter dels eftersom det varit roligare att jobba på integration mot iphone och försöka få till det sista än att göra lite mer på backend:et. Dock är det dags att ta tag i det hela och göra ännu en ansats att få ihop det och göra klart iphone klienten och sen kasta sig över iPad versionen såklart. Blev väldigt inspirerad när jag såg vilken klient wordpress satt ihop.