Efter en tids användande hittar man program som är helt suveräna och tänkte dela med mig det jag har i min iPad just nu och används ofta. Dessa är då iPad anpassade eller sk. universal applikationer som fungerar och anpassar sig för antingen iPhone eller iPad när applikationen körs.

1Password

En applikation jag inte kan leva utan, helt suverän på att hantera lösenord, krypterade noteringar och massa annat. Dessutom integrerar den fint i safari både på iPhone och iPad. Att den dessutom är en universal applikaiton (Pro versionen) gjorde inte mig mindre glad då jag fick en iPad anpassad applikation på köpet. Det är även oerhört smidigt att synka lösenordsdatabasen mellan enheterna över WiFi.

NetNewWire

En bra RSS läsare på skirvbordet och helt okej i iPhonen är nästan ofelbar på min iPad. Gränssnittet är riktigt bra gjort. Det är smidigt att läsa de olika flödena och synkningen fungerar så bra som förväntat, dvs. den missar något ibland men inte värre än desktop versionen, snarare det motsatta. Visserligen var det lite småsurt att behöva köpa applikationen igen men det var den värd i mina ögon. Rekommenderas varmt till alla RSS knarkande iPad ägare.

SmileyDocs

Första applikationen jag hittade som kan läsa pdf:er och eböcker. Den har en stor begränsning i att den inte kan ta emot filer på andra sätt än via iTunes. Jag upplever att den kan ha en något bättre motor för att rendera texten på skärmen än GoodReader men filhanteringen är underlägsen vilket gör att jag inte kan rekommendera SmileyDocs till någon annat än om man har dåligt med pengar eftersom den är gratis och det är inte GoodReader.

GoodReader

Inte en applikation jag tittat på förut men med tankarna om att läsa på en iPad kunde vara en bra idé började jag leta runt efter ett program som kunde öppna pdf:er och visa dom på ett bra sätt. Till min förvåning är GoodReader en mycket bra applikation på att hantera pdf:er och att den dessutom har en inbyggd filhanterare som integrerar med Dropbox, WebDav och andra sätt att hämta ner filer för att behovet att synka in nya filer via iTunes försvinner.

IM+ Lite

Man måste ju ha tillgång till sina chat system från sin iPad och i jakten på ett vettigt program har jag för stunden fastnat för IM+ Lite. Det är riktigt kompetent och klarar alla nät jag testat av än så länge. Har bra hantering av flera parallella konversationer. Det är å andra sidan i ett sånt här program jag märker av att åäö på tangentbordet gör att det tar lite längre tid att skriva ihop meddelanden. 

 

Ovan är de applikationer jag utan tvekan rekommenderar alla iPad ägare att skaffa. En applikationer jag verkligen saknar är facebook. Även om iPhone versionen fungerar okej så är den inte lika bra som en "riktig" iPad version kan vara.