Efter att nu ha använt en iPad 2 i ett par veckor börjar det bli dags att göra något omdöme. Vid första anblick är formfaktorn en stor förändring till det positiva. Den ligger mycket bättre i handen och viktminskningen gör skillnad, självklart kunde den vara ännu lättare men fortfarande ett steg i rätt riktning.

Sedan hastigheten, den är bra mycket snabbare än sin föregångare. Under normalt bruk är det svårt att säga att den är dubbelt så snabb däremot är det en större skillnad än man kan tro. Allt eftersom utvecklare får möjlighet att använda den extra kraften i enskilda appar får vi nöja oss med att upplevelsen att byta applikationer går snabbare, likaså uppstart av applikationer.

En mycket subjektiv bedömning är att skärmen är skarpare på 2:an jämfört med 1:an. Jag upplever att texter är tydligare på 2:an. Däremot ställer jag mig i hörnet med andra och sågar kamerorna rejält, i alla fall om man ser till kvalitén som de producerar. Jag tror däremot att de kan duga utmärkt till videokonferens men knappast för att ta dokumenterande bilder. Å andra sidan är enheten i sig för stor för att fungera smidigt som kamera.

Sista punkten att ta upp för stunden är skrämdubbleringsläget, det fungerar som utlovat. Med en vga adapter kan jag visa hela min iPad skärms innehåll med godtycklig applikation. Ingen skillnad alls, skulle man välja att starta ej applikation som har inbyggd hantering för extern skärm tar det överhand och skärmdubbleringen inaktiveras.

Som helhet är iPad 2 en trevlig uppgraderingen inte lika revolutionerande som föregångaren. Däremot kliver den vidare och erbjuder mer möjligheter. det går utan problem att dra paralleller mellan den och iphone 3GS som inte var en revolution utan mer en evolution. Det kan fungera som en bra summering av iPad 2 kontra iPad.